Hij was op reis met zijn kampeerbus in Wales, van de ene naar de ander plek tufte de oud-collega tentenverkoper om van de meest mooie natuur foto’s te maken waarvan je de koude rillingen over de rug krijgt. De foto’s zijn wonderschoon, niet alleen wat je ziet maar zeker ook welke techniek deze man toepast op zijn camera zoals met de juiste belichting en snelheid. Echt stuk voor stuk zijn het kunstwerken.

Maar reizen heeft soms ook een keerzijde, zo meldde de oud-collega op zijn Facebookpagina dat hij een lekke band had en dat deze bij een garage voor nog geen twaalf pond is gerepareerd. De naam van het bedrijf was ‘The Forge Garage’ aan Haverfordwest SA62 5JT in Croesgoch. Ja u leest het goed ‘Croesgoch’, ik had hier nog nooit van gehoord. De reiziger liet ik weten: “Wat geinig Croesgoch”, waarop hij antwoordde of ik misschien Welshbloed had. Nou ik kan u allen melden dat dit laatste niet zo is.

Op het wereldwijde web zocht ik direct naar deze plaats. En al snel vond ik bij de digitale encyclopedie Wikipedia [1] een beschrijving van het slechts vierhonderd inwoners tellende dorp. Het ligt in de zuidwestelijke provincie van Wales, namelijk ‘Pembrokeshire’ waar ook het ‘Pembrokeshire Coast National Park’ is, dus voor de fotograferende reiziger was het vast een lust voor de ogen.

Croesgoch ligt op één van de pelgrimroutes naar de imposante ‘St David’s Cathedral’ [2} die een rijke geschiedenis heeft immers in 1181 werd de kathedraal gebouwd. Volgens de schrijvers op Wikipedia over Croescogh is de naam van het dorp vermoedelijk afkomstig van een veldslag die plaatsvond in de buurt en resulteerde in een slachting met een mythische rivier van bloed die een kruis vormde, de Croes-Goch. De oudste archeologische overblijfselen die in het dorp zijn gevonden, komen uit een graf van koolstof uit 500 na Christus.

Interessant is dat de naam Croesgoch dus ook iets met een kruis te maken heeft. Voor genealogische onderzoekers met achternamen zoals ‘Croes, de Croes, Croese, Croesen, Croeze, Croezen, Kroes, de Kroes, Kroese, Kroesen, Kroessen, Kroeze, Kroezen, Cruse, Kruse, Krüse, Kruze, Kruzen, Krüze’ is het waarschijnlijk geen nieuws al mag je toch hopen dat hun ontstaansgeschiedenis niet zo’n bloederige toestand was zoals in Croescorgh.

Tegenwoordig lijkt het leven in het dorp rustiger te zijn, er zijn een lagere school, een café, een postkantoor, een boerderijwinkel, twee kunstgalerijen, een timmerman, een metaalbewerker, enzovoorts. Bijzonder leuk is om te vermelden dat het dorp sinds april 2004 breedband heeft zodat men sneller verbonden is met het wereldwijde web dan hiervoor door ‘ouderwets’ te moeten inbellen voordat je het net opgaat.

Mijn oud-collega meldde ook nog dat ‘croeso’ in het Welsh ‘welkom’ betekent. Ik keek op internet via een bekende Amerikaanse zoekmachine naar ‘croeso’ en dat leverde maar liefst ongeveer 1.740.000 resultaten op in 0,45 seconden. Heerlijk dat het snelle internet mij inderdaad bevestigde dat ‘croeso’ in het Welsh voor ‘welkom’ staat. En ja hoor deurmatten bij de afbeeldingen van de zoekmachine met het begrip ‘Croeso’, het feest is compleet. Het wordt tijd dat ik ook naar Wales en Croescogh ga, want er valt nog veel te ontdekken. Ik voel mij nu al ‘croeso’ in ‘Croescogh’.

Willem Croese

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Croes-goch
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/St_David%27s_Cathedral