Weergave van 2 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #4047 Reageer
      R.C. Croes
      Deelnemer

      De naam Croes zou ook afgeleid kunnenzijn van het toponiem ‘Cruys’
      Op oude (landmeet) kaarten treft met bij kruising van belangrijke landwegen aan: . . . . Cruys, of . . . . Cruis.
      De y of i na een klinker heeft in middeleeuws Nederlands de functie om deze lang in de uitspraak te maken. Vergelijk Oisterwijk, Helvoirt etc.
      Zo ook bij Croes (huidig Nederlands) Cruis of Cruys in middeleeuws Nederlands.
      Dus Croes zou je uit moeten spreken als Croe oe oe s.
      Als ik in Kleve kom spreekt men mijn naam uit met een hele lange ‘oe’
      Onze ‘oe’ is pas later in de taal gekomen.
      Ik heb een landmeetkaart van ca 1550 van het Nederrijk Oost van Nijmegen waar de toponiem Cruys voorkomt. Maar er zijn er meer.

      Zie ook de diverse schrijfwijzen op het blad van Uit deze Beker.

      Verder schreven de pastoors, met hun Latijnse opleiding Croes met een ‘C’, terwijl de burgerlijke overheden een ‘K’ gebruikten.
      Zo vertrekt een Croes uit Niel (D) naar Ooij bij Nijmegen en staat daar in het bevolkingsregister als Kroes.

      Rob Croes (met een lange oe)

    • #4074 Reageer
      Haime Croeze
      Deelnemer

      Hallo Rob,

      dank je wel, ik hoop dat veel mensen het ook een prachtige vernieuwing vinden.

      Ik weet toevallig precies hoe mijn achternaam is ontstaan, dat was een schrijffout in 1837 bij de aangifte van Pierre François Croes. De ambtenaar maakte daar toen Croeze van. Dit was of omdat het een echte schrijffout was, of omdat de moeder toen niet wou aangeven wie de vader was, dus werd het Croeszoon… Croeze (ze zijn later wel getrouwd en het kind is erkend)

      “In een vonnis van de rechtbank van 17 december 1946 is bevolen dat de verbetering van de akte 1876#24 in dien voege dat telkens wanneer de geslachtsnaam Croeze voorkomt deze wordt veranderd in Croes. Akte 1876#24 is de trouwakte en tevens wettigingsakte van Pierre Croes en Margaritha Geerman.”

      Deze rechterlijke uitspraak had wel een wrang tintje, je moest betalen voor de naamsverandering. Het feit dat we nog steeds Croeze zijn betekent a) dat we het niet hebben betaald en b) dat alle Croezen op Aruba bekend staan als koppige mensen 🙂

      groetjes,

      Haime

    • #80906 Reageer
      Geert Kroes
      Deelnemer

      Hallo,

      Ik ben net nieuw en wil even reageren op het bericht van Rob Croes met de lange ‘oe’ ondanks dat het al 6 jaar geleden is gepost.

      Zo vertrekt een Croes uit Niel (D) naar Ooij bij Nijmegen en staat daar in het bevolkingsregister als Kroes.

      Hieronder het verhaal over Paulus Kroes zoon van Gerardus Croes.

      Van Croes naar Kroes
      Het verhaal achter de naamswijziging.

      Paulus Kroes wordt rond 1820 meesterknecht op het boerenbedrijf de Grote Kat van de dames van der Wedden te Nijmegen. Hij wordt eigenaar rond 1850 en in 1868 wordt de grote Kat gedeeld. Vader Paulus blijft in het Noordelijk deel wonen, terwijl zoon Gradus in het zuidelijk deel trekt. In 1824 legden landmeters de grenzen vast tussen de gemeente de Ooij en Ubbergen. Dit was de uitwerking van de wet die de Fransen tijdens hun bezetting van de Nederlanden hadden genomen. Hierbij werd het kadaster ingevoerd. De tekeningen waren de oorsprong van het gehucht “De tien geboden”. Ten tijde dat Paulus vader verhuisde van Niel naar “de tien geboden” werd zijn naam veranderd van Croes naar Kroes. Dit was rond 1810. In Cleve schreef men geen K doch steeds C. Zie Cleve, Cranenburg, Calcar. In 1935 is dit van hogerhand veranderd. Alleen van het Latijn afstammende woorden behielden de C. In 1804 werd door Matthias Siegenbeek in Nederland een nieuwe spelling ingevoerd, welke pas in 1811 rechtsgeldig was. Toevallig werden door de Franse overheid juist toen de familienamen vastgelegd. Men kon daarna niet meer de naam veranderen.

      Deze Paulus Kroes is de opa van de opa van mijn vader en is terug te vinden in mijn stamboom.
      Hier een link naar het gezin waarvan hij deel uit maakte.

      Groet Geert

Weergave van 2 reactie threads
Reageer op: Prachtig deze vernieuwing! De naam Croes
Mijn informatie: